Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.




Förvärkar

Precis som rubriken lyder så har jag fått smaka på förvärkar... Under helgen har jag fått ett par styck och nästan grinat av smärta på grund av dem.... Hur FAN ska jag klara mig sen!? Måste verkligen boka en profylaxkurs.... Idag ska jag förövrigt jobba. Hur FAN ska jag klara av det då men min rygg? Har börjat få så äckligt ont i ryggen och ischias nu. Ååååååååh jag orkar inte. Sen har jag även sammandragningar från helvetet plus fruktansvärd halsbränna större delar av dagarna. Svullna fötter och vader har jag med. Så om kvällarna brukar jag sitta med dom i iskallt fotbad framför teven. Ska ringa vårdcentralen idag och höra ang. Sjukskrivning. Man ska inte behöva grina av smärta när man ska gå upp ur sängen. Okej jag är lite bitter idag.

Lillan mår prima iaf :) igår hade hon ett rejält träningspass precis innan jag skulle somna, kändes som om hon försökte skjuta alla mina organ åt sidan för att själv få mer plats där inne, var inte så skönt ;) sen la hon sig så att hela rumpan (eller huvudet) buktade ut rejält och bestämde hon sig väl för att det var den skönaste positionen för natten, aww.

Nu ska jag göra gröt, hoppas desperate har kommit ut idag!


Ingen rolig natt

Alltså denna natten... Känner mig helt jäkla utpumpad. Det började med att jag somnade i soffan, och vaknar vid 3tiden, kissnödig som vanligt, och väl på toan börjar det, illamående från helvetet! Dubbla det illamåendet som jag kände i början av graviditeten så stämmer detta överens med det som jag kände inatt. När jag konsteterat att jag inte kan spy så kommer nummer två; magont från helvetet! Trodde ett tag att det var förvärkar och att bebis ville ut, för jag satt bokstavligen och grät på sängkanten. Stackars Mattias som skulle upp till jobbet försökte verkligen hålla sig vaken, stackarn. Nej men alltså. Lyckades somna efter någon timme, men sen har jag vaknat en gång i timman sen dess och nu är jag helt död. Mår fortfarande lite illa och känner av magontet som en molande menssmärta, men bättre än inatt iaf.. Fyfan. :/

Menmen, lillan mår nog bra iaf. Hon börjar nog tycka att det är rätt trångt där inne nu, för nu är hon strax under bröstet och bökar, haha ser lite kul ut, känns dock inte lika kul när hon lyckas nudda mina revben. Aaaaaaj. Nu ska jag strax duscha och sen ska vi till BM klockan tio, mätning av mage, lite prover och sånt där... Undra hur mycket jag gått upp nu? Strandad val here i come, typ.

Hej vecka 29

Herregud vad jag växer nu. Kommer få en liten sumobebis. Minst 5kilosklump. Hehh. Jag äter ju förfan hela tiden. Kan äta ett rejält mål innan jag går och lägger mig men ändå vakna upp och tro att jag befinner mig på svältningsgränsen, wtf? Det är en tilväxtperiod nu säger alla, yes.... Och satan vad stark hon har blivit. Sparkar mest på kvällarna och morgnarna. Tydligen så lyckas jag sova mig genom delar av nätterna ändå men jag är säker på att det sparkas även då, eftersom att jag varje natt drömmer något som innehåller sparkar, haha. Så imorse kände jag att hon låg obehagligt nära ett av mina revben, så jag höll handen för för att trycka ner henne lite, och PANG! Tror ni inte att jag kände en liten fot som med all kraft sparkade mot min hand? "Yeeeehaaaaa" kan jag tänka mig att hon tänkte, SHIT vad sjukt det kändes. Vår lilla rebell <3

Hicka har hon ofta nu också, tycker det är sött men kan ändå inte låta bli att tycka lite synd om henne när on ligger där inne och hickar.. Jaja, 11 veckor kvar nu. Hur sjukt? Nu ska jag strax duscha och sen dra ner till körskolan och köra.

Detta händer i vecka 29 btw.

Bebisen

Den här veckan är din bebis  39 cm i dess totala längd. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

 

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

 

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

 

Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.


Ingen rubrik

JAG ÄR SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ VIKTHETS. JA JAG ÄR FET. JA JAG SKA BANTA SEN. JA JAG SKA GÅ NER TILL 29 KILO SEDAN MEN FÖRHELVETE KAN ALLTING BARA DRA ÅT HELBVETE JÄVLA SKITFANSKAP.

Psykbryt

Hahaha, alltså jag är inte normal någonstans. Gick omrking här hemma för en stund sen och städade lite, så slog det mig att jag har en livs levande liten människa inuti mig och helt plötsligt satt jag på golvet och storgrät för att jag blev så rörd. HAHAHA WHAT!?

Sen lite senare satte jag mig i soffan och har sen dess spelat värmlandsvisan och haft allsång här med mig själv. Tankar som att "jag ska nog flytta tillbaka till värmland" har slagit mig och jag har fått värsta flippet. Hahahahahahahahahaha. Herregud. Jag skyller på graviditeten!

åh, har ett ÄCKLIGT kök att ta itu med nu, ska göra det klockan tolv. Om fem minuter, hehe. Sen ska jag gå och handla. Ska göra god middag idag och överaska mattias med ikväll. Han kommer förvisso hem klockan elva, men ändå, haha. Sov ju själv inatt eftersom att han är i Riga, gick ju... Bra, haha. Varenda lampa tänd i hela lägenheten och jag låg på divanen inrullad i ett täcke och vågade typ inte sova. Vilken liten chicken jag är! Har väl vaknat sammanlagt 100 gånger inatt p.g.a. en missnöjd bebis som inte tycker om när något trycker emot magen. Sötis <3

PUSSHEJ



Värmlandsvisan


Hej vecka 28

Ny graviditetsvecka idag! Eller egentligen imorgon.. Men är i v.27+0 idag så det beror på hur man vill se det. ;)

Jag är nyfiken på hur vår lilla bebis ser ut! Vill så gärna göra 3Dultra-ljud men det är så dyrt. He he he. Får väl hålla mig. Det sparkar mer och mer och imorse var mina revben väldigt roliga att stryka sig emot.. Sparkarna har liksom ändrat karaktär, dte är mer svepande rörelser nu, cutiiiie. Typ en liten fot som sticker ut.

Jobbar tydligen kväll idag.. Och morgon imorgon, ringde till bemanningen och bytte. Tänk att man kan bli så glad över att slippa jobba lördag kväll och få ett morgonpass istället. Oh my. Menmen, jag behöver VERKLIGEN jobba litegrann.

Nu ska jag plugga körkort i en halvtimme sen får vi se. Fast egentligen.. Ångest på att jobba. ajja.

Detta händer btw i vecka 28:

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Torsdag

Alltså nu måste jag få klaga lite. Mår inte ALLS bra längre. Fysiskt... Hela jag känns som en otymplig elefant (på riktigt) (kommer inte ens ur soffan utan hjälp) och jag är så sjukligt trött hela tiden.. Big deal kanske någon tänker, men ja, det är en jävligt big deal, iallafall för mig. Orkar inte vara så här trött. Känns som om jag ska somna hela tiden men jag kan aldrig somna? Fan.. FAN. Vad ska man göra?

Ska se om jag kan få ordning på det här.. Kan ju vara nån brist i kroppen kanske. Sen dessa jävla sammandragningar. HELA tiden. När jag reser mig upp, när jag går för fort, när jag böjer mig ner, när jag går i trappor, får stanna x antal gånger bara jag ska upp för trappan till vår lägenhet. Jag. Orkar. Inte.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah. vad gör man.. Bebis mår nog bra iallafall, försöker sparka sig ut non stop. Nya favoritplatsen är att ligga tvärs över hela magen med fötterna vid ena höftbenet och händerna på andra sidan höftbenet så det kittlas från insidan, haha söt.

Drömde föresten en sjuk dröm inatt. Drömde att jag födde en pojk som jag skulle byta blöja på, så ville jag använda handskar för det var verkligen bajs ÖVERALLT men folk sa till mig att man använder inte handskar när man byter blöja på sitt barn, så jag fick byta utan handskar och det slutade upp med att det var bajs i hela badrummet när jag var färdig, alltså på väggarna, i taket överallt. Hahahahahahaha hur sjuk dröm?

JAJA nu ska jag försöka sova. Sen ska Mattias skjutsa mig till bemanningscentrum (jag orkar inte ens sätta mig på bussen) så jag kan få inlämnat papper om föräldrapeng. Jag måste få in dom........

Borde släpa arslet ner till körskolan och göra några test, men ingen chans i världen att jag pallar det. Herregud. vill ha en celcius. det ska jag packa i bbväskan. en celsius lemon lime. det som jag faktiskt saknat mest under min graviditet. har typ crejvat sönder det varje dag. LÄNGTAR TILLS JAG FÅR DRICKA EN. MUUUUUUUUUUUUMS.

hejdå

Sparkar i vecka 26

Hej :) Filmade nyss in en liten snutt från lillans träningspass, fick inte med de värsta som vanligt, men lite syns iaf. Så himla mysigt att bara få känna det lilla livet inom sig <3


Måndag 2 april

Magen vecka 25+2 :)


RSS 2.0